Hogyan kezeljük a sávszindrómát, és milyen érzés?

Hogyan kezeljük a sávszindrómát, és milyen érzés?

Hogyan kezeljük a sávszindrómát, és milyen érzés?

Azok az emberek, akik rendszeresen edznek, különösen a futók, hajlamosak fájdalmat tapasztalni a térd külső részén. Amikor ez megtörténik, az iliotibial sáv szindróma oka lehet. A

iliotibial (IT) sávszindrómát gyakran a térd ismétlődő meghajlása okozza a fizikai tevékenységek során, például futás, kerékpározás, úszás és túrázás.

Az IT sáv fasciából vagy kötőszövetből áll. Ez egy rugalmas szálcsoport, amely a comb mentén a csípőtől a térd alatt fut. A zenekar támogatja a térdét, és megkönnyíti a csípőhosszabbítást és a forgatást. Egy SAC-szerű bursa kenje a sávot, amikor a nagyobb trochanter, a quad izmok és az oldalsó combcsont ellen csúszik.

Ha túlzottan használják, az informatikai sáv szoros lehet. A meghúzás okozhatja a zenekar dörzsölését a térdre vagy a csípőre. Ez a dörzsölés fájdalomhoz és duzzanathoz vezethet. Ez a bursában is gyulladáshoz vezethet, amely kapcsolódó állapotot okozhat, amelyet trochanterikus bursitisnek hívnak.

A sportolók és a fárasztó fizikai aktivitással foglalkozó emberek befolyásolása mellett az informatikai sáv szindróma előfordulhat szűk csípő -elrabló izmokkal vagy kiemelkedő nagyobb trochanterekkel.

Azok az emberek, akiknek már trochanterikus bursitise van, különösen érzékenyek az informatikai sáv szindrómára. Valójában a trochanterikus bursitis és az informatikai sáv szindróma részét képezi annak, amit sok orvosi kutató együttesen nagyobb trochanterikus fájdalom szindrómának (GTP) tekint.

IT sávszindróma enyhe fájdalomként kezdődhet, és kezeletlen maradva fokozódhat. A korai szakaszban a fájdalom csak a túlélés során van egy olyan tevékenységnél, mint például a futás vagy a kerékpározás. Ahogy a szindróma rosszabbodik, a fájdalom egy munkamenet során korábban bekapcsol.

A legjobb kezelés gyakran az, ha abbahagyja a fájdalmat okozó tevékenység elvégzését. Súlyosabb esetekben egy személynek fontolóra kell vennie a műtéti lehetőségeket. A továbbfejlesztett biomechanika és az edzési rutinok változásai segíthetnek megakadályozni az IT -sáv szindrómáját.

kezelések

IT sávszindróma gyakran viszonylag könnyű kezelni. A legfontosabb kezelés az, hogy megállítsuk a fájdalmat okozó tevékenységet. A fizikai aktivitás csökkentése vagy megváltoztatása általában lehetővé teszi a láb teljes gyógyulását.

A betegségnek két másik fő típusa létezik:

 • A fájdalom és a duzzanat csökkentése
 • További sérülések nyújtása és megelőzése

Ezek a módszerek segítenek az emberek 50–90% -ának felépülni az informatikai sáv szindrómából a nem sebészeti kezeléstől számított 4–8 héten belül.

Az informatikai sáv szindróma fájdalmának és duzzanatának csökkentésének néhány leggyakoribb módja a következők:

 • Pihenés és elkerülése az IT sáv súlyosbító tevékenységeivel
 • ICE alkalmazása az informatikai sávra
 • A terület masszírozása
 • Gyulladásgátló gyógyszerek szedése, amelyek gyakran elérhetők a pulton keresztül
 • ultrahangok és elektroterápiák fogadása. feszültség
 • Fizikoterápián áteső

A fájdalom csökkentése érdekében az orvosok szteroid injekciót végezhetnek az IT -sávba az oldalsó combcsont condyle körül vagy a bursába, ha befolyásolja.

A sáv meghosszabbítása a műtét lehetősége lehet azok számára, akik 6 hónap után még mindig fájdalmat szenvednek.

tünetek

Az informatikai sáv szindróma tünetei az intenzitásban és a megjelenés kissé eltérhetnek személyenként.

Egyes tünetek a következők:

 • Fájdalom a térd hajlításával járó egyéb tevékenységek futtatásakor vagy más tevékenységek során térd
 • Hátó fájdalom a testmozgás után
 • A térd, amely érzékenyen érzékeny
 • A fenék érzékenysége
 • Részség és melegség a körüli körül A térd, különösen a külső szempont

A tünetek általában rövid időre kezdődnek a fizikai aktivitás megkezdése után.

Az IT sávszindróma leggyakoribb tünete a fájdalom a csípő oldalsó része körül, amely még rosszabbá válik, ha a személy folytatja a fájdalmat okozó tevékenységet.

Mivel egy személy továbbra is hasonló tevékenységet folytat vagy részt vesz, az informatikai sáv továbbra is dörzsöli a térd külsejét, ami duzzanat és súlyos fájdalomhoz vezet.

helyreállítási idő

IT sávszindróma általában nem állandó. Megfelelő kezeléssel az ember visszatérése a rendszeres tevékenységekhez attól függ, hogy mennyi ideig tart a sérülés gyógyulása. Sok esetben az ember fokozatos visszatérítést indíthat 3–4 hetes kezelés után.

Az orvosok javasolhatják a műtétet azok számára, akik 6 hónapos aktivitási változások, pihenés, nyújtás, jegesedés és gyulladáscsökkentő gyógyszerek után nem javulnak.

nyújt és gyakorlatok

bárki, aki elég futtat, fejlesztheti az informatikai sáv szindrómát. Néhány szakasz és gyakorlat azonban segíthet mind az állapot megelőzésében, mind kezelésében.

Az embereknek arra kell törekedniük, hogy nyújtsák a nyújtás és az IT -sávra összpontosító speciális gyakorlatok kombinációját. Ezen gyakorlatok és szakaszok egy részét az alábbiakban ismertetjük.

Létben a Glute Stretch

Ez a szakasz könnyen elvégezhető.

 1. Feküdjön le a hátán, az egyik lábával kinyújtva.
 2. Emelje fel a lábát, és tartva a lábát a sípcsontnál, húzza a térdét a középső rész felé.
 3. Óvatosan húzza meg a lábát, amíg nyújtás nem éri.
 4. Tartsa néhány másodpercig a nyújtást.

Állandó szakasz

Az embernek éreznie kell ezt a nyújtást a hátrányok külső izmain.

 1. Álljon mindkét lábával együtt.
 2. Miközben tartja a tartó lábát, tegye az egyik lábát hátra, és csak a másik láb mellett.
 3. Engedje le a testet, hajlítva a tartó térdét.

Faam görgős szakasz

Ez a gyakorlat elősegíti a szűk IT -sáv masszázsát és óvatosan nyújtását.

 1. Helyezzen egy széles habgörgőt a földre vagy egy jógaszőnyeget.
 2. Az alkar használatával a támogatáshoz feküdjön a hengeren.
 3. A csípő alatt elhelyezkedő hengerrel mozgassa előre a testet úgy, hogy a henger felfelé és lefelé mozogjon a térdig.

álló vagy fekvő csípő -elrablás

álló helyzetben:

 1. Álljon mindkét lábával együtt.
 2. Emelje fel az egyik lábát ugyanabba az oldalra a közepétől.
 3. Ismételje meg mindkét lábat.

fekvő helyzetben:

 1. Feküdt az oldalán, és emelje fel a lábát a levegőbe.
 2. Ismételje meg 10-15 -szer mindkét oldalon.

Az ember hozzáadhat egy súly- vagy ellenállási sávot nyújtásukhoz, amikor erősebbé válnak. Ezek online is elérhetők.

HIP elrablási gép

Az edzőteremhez való hozzáféréssel rendelkező emberek képesek lehetnek olyan berendezést használni, amely a csípő elrablóit célozza meg – az izmok, amelyek a lábát a testtől távolítják el. Ezen izmok nyújtása elősegítheti a térdfájdalom kezelését és megelőzését.

A gép megköveteli a felhasználót, hogy üljön együtt a lábukkal, térdre hajlítva és lábát a lábtámaszon.

A gép párnákkal van rögzítve egy súlyozott szíjtárcsa -rendszerhez, amelynek célja a lábak külső oldalán ülni közvetlenül a térd felett. Ezután a személy kinyitja a lábát, és nyomja meg a gép ellenállását.

A

elkerülésére szolgáló dolgoknak azonnal meg kell állítaniuk a tüneteket okozó tevékenységeket. Ez gyakran azt jelenti, hogy elkerüljük a futást, a kerékpározást, a hosszú lépések és egyéb tevékenységeket, amelyek a térd hajlítását magukban foglalják.

Amikor visszatérnek ezekhez a tevékenységekhez, az embereknek általában lassan kell enyhülniük, hogy megakadályozzák a tünetek megismétlődését.

A futóknak mindig fokozatosan meg kell növelniük futásuk távolságát.

Diagnózis

A gyógytornászok és az oktatók gyakran megmondhatják, hogy egy személynek van -e sávszindrómája. Egy családi orvos diagnosztizálhatja a problémát azok számára is, akik nem dolgoznak ezen szakemberekkel.

Annak meghatározása érdekében, hogy egy személynek van -e Band -szindróma, az egészségügyi szakember valószínűleg beszél a személlyel a tüneteiről. Tudniuk kell, mikor kezdődött a fájdalom, és milyen tevékenységek okozják a fájdalmat.

Az orvos vagy más egészségügyi szakember valószínűleg elvégzi az OBER tesztjét. Ehhez a teszthez az ember a fájdalommentes oldalán fekszik, az alsó térd és a csípő 90 fokos szögben. Az orvos vagy a fizioterapeuta stabilizálja a medencét, majd felemeli az érintett lábat. Ezután visszahozzák a lábát a talaj felé.

Az egészségügyi szakember azt is megfigyelheti, hogy az ember hogyan áll és sétál, hogy ellenőrizze a láb kiejtését. Szorosságot fognak keresni a lábak felső izmainak és csípőinek.

Okok és kockázati tényezők

A szűk iliotibial sáv az informatikai sáv szindróma fő oka.

A normál munka esetén az informatikai sáv a térd külső oldalán csúszni fog egy Bursa nevű folyadékkal töltött zsák fölé. Ha az informatikai sáv túl szoros lesz, a zenekar a térdre dörzsöli, súrlódást, duzzanatot és fájdalmat okozva.

Néhány ember hajlamosabb az informatikai sáv szindróma fejlesztésére, mint mások. Egyes tényezők, amelyek növelik az ember kockázatát, a következők:

 • Az egyenetlen felületeken futás
 • A láb gördítése futás közben
 • A lábhossz különbsége
 • Rossz futó forma
 • Természetesen szoros vagy széles informatikai sáv
 • Gyengeség a csípőben
 • Láb laposító vagy pronálás futás közben
 • nem nyújt eléggé

Megelőzés

Az ember segíthet megakadályozni az IT sáv szindrómáját azáltal, hogy módosítja a fizikai aktivitást és megváltoztatja a lábbelét. Az IT sávszindróma elkerülésére szolgáló tippek a következők:

 • Az edzési rutin megváltoztatása: Az IT sávszindrómával rendelkező személynek kerülnie kell a dombokon vagy az egyenetlen felületeken történő futást. Kerülniük kell a túllépést, és biztosítaniuk kell a megfelelő pihenőidőket az ülések között. Lehet, hogy új edzési környezetet találnak, amely csökkenti a térd stresszét.
 • nyújtás a feszültség megakadályozása érdekében: A csípő és a felső láb rugalmasságának fenntartása érdekében egy embernek gyakran ki kell nyújtania az informatikai sáv területét, beleértve a külső combot és a hátrányokat.
 • Új cipők beszerzése az atlétikai tevékenységhez: A régi cipők újakkal történő cseréje megakadályozhatja az egyenetlen járást a kopott talp miatt. A megfelelő cipő elősegítheti a kiürítés kijavítását is, ami az informatikai sáv szindróma kockázati tényezője. Vannak olyan betétek is, amelyek támogathatják a láb ívét és a láb stabilizálását.
 • Konzultáció egy gyógytornász vagy sportgyógyász szakemberrel: Egy szakértő együttműködhet egy magánszemélyrel az IT sáv szindróma biomechanikai okainak azonosításában. Kidolgozhatnak egy rehabilitációs programot is, amely a csípő, a medence, a láb, a boka és a térd rugalmasságának, erejének és ellenőrzött mozgásának kidolgozására szolgál.

Az IT sávszindróma megelőzhető, és a sportolók általában a helyükön történő módosításokkal visszatérhetnek sportukba.

Outlook

Az informatikai sáv szindrómával rendelkező személynek teljes gyógyulást kell tapasztalnia, miután egy ideig leállították a sértő tevékenységet.

Az emberek csökkenthetik az újbóli újjáéledés kockázatát olyan szakaszok és gyakorlatok révén, amelyek erősítik a lábakat és rugalmasak.

Miután pihentek és meggyógyultak, az embernek képesnek kell lennie arra, hogy visszatérjen a preferált tevékenységükhöz, bár az óvatosan történő visszaszorítás jó ötlet.

 • Fájdalom/érzéstelenítés
 • Rehabilitáció/fizikoterápia
 • Sportgyógyászat/fitnesz

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési útmutatásokkal rendelkeznek és csak a szakértői áttekintésű tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származik. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Instagram

Categories

Archives

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare