Πώς να το αντιμετωπίζετε σύνδρομο μπάντας και τι αισθάνεστε;

Πώς να το αντιμετωπίζετε σύνδρομο μπάντας και τι αισθάνεστε;

Πώς να το αντιμετωπίζετε σύνδρομο μπάντας και τι αισθάνεστε;

Οι άνθρωποι που ασκούν τακτικά, ιδιαίτερα δρομείς, είναι επιρρεπείς σε πόνο στο εξωτερικό μέρος του γόνατος. Όταν συμβεί αυτό, το σύνδρομο Iliotibial Band μπορεί να είναι η αιτία.

Το σύνδρομο ζώνης Iliotibial (IT) προκαλείται συχνά από την επαναλαμβανόμενη κάμψη του γόνατος κατά τη διάρκεια φυσικών δραστηριοτήτων, όπως τρέξιμο, ποδηλασία, κολύμβηση και πεζοπορία.

Η ζώνη IT αποτελείται από περιτονία ή συνδετικό ιστό. Πρόκειται για μια ελαστική ομάδα ινών που τρέχει κατά μήκος του μηρού από το ισχίο κάτω από το γόνατο. Η μπάντα υποστηρίζει το γόνατο και διευκολύνει την επέκταση και την περιστροφή του ισχίου. Ένα σάκο Bursa λιπαίνει τη ζώνη καθώς ολισθαίνει ενάντια στο μεγαλύτερο τροχαντήρο, στους τετράπλευρους μυς και στο πλευρικό μηριαίο.

Όταν χρησιμοποιείται υπερβολικά, η ζώνη IT μπορεί να γίνει σφιχτή. Η σύσφιξη μπορεί να προκαλέσει τη ζώνη να τρίβει το γόνατο ή το ισχίο. Αυτό το τρίψιμο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και πρήξιμο. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή στο bursa, η οποία μπορεί να προκαλέσει μια σχετική κατάσταση γνωστή ως τροχαντερική θυλακίτιδα.

Εκτός από την επίδραση των αθλητών και των ανθρώπων που εμπλέκονται σε έντονη σωματική άσκηση, μπορεί να εμφανιστεί σύνδρομο ζώνης πληροφορικής σε άτομα με στενούς μυς απαγωγέα ή σε εξέχοντες μεγαλύτερους τροχαίους.

Οι άνθρωποι που έχουν ήδη τροχαντερική θυλακίτιδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στο σύνδρομο ζώνης IT. Στην πραγματικότητα, η τροχαντερική θυλακίτιδα και το σύνδρομο ζώνης πληροφορικής αποτελούν μέρος αυτού που πολλοί ιατρικοί ερευνητές θεωρούν συλλογικά ως μεγαλύτερο σύνδρομο τροχαντερικού πόνου (GTPs).

Το σύνδρομο ζώνης IT μπορεί να ξεκινήσει ως ήπιο πόνο και να εντείνει εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Στα αρχικά στάδια, υπάρχει πόνος μόνο κατά τη διάρκεια της υπερεκτίμησης αργά σε μια δραστηριότητα όπως τρέξιμο ή ποδηλασία. Καθώς το σύνδρομο χειροτερεύει, ο πόνος θέτει σε νωρίτερα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.

Η καλύτερη θεραπεία είναι συχνά να σταματήσει να κάνει τη δραστηριότητα που προκαλεί τον πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να χρειαστεί να εξετάσει χειρουργικές επιλογές. Η βελτιωμένη βιομηχανική και οι αλλαγές στις ρουτίνες κατάρτισης μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του συνδρόμου ζώνης πληροφορικής.

Θεραπείες

Το σύνδρομο ζώνης IT είναι συχνά σχετικά εύκολο στη θεραπεία. Η πιο σημαντική θεραπεία είναι να σταματήσει η δραστηριότητα που προκαλεί τον πόνο. Η μείωση ή η αλλαγή της σωματικής δραστηριότητας θα επιτρέψει συνήθως στο πόδι να θεραπευτεί πλήρως.

Υπάρχουν δύο άλλοι κύριοι τύποι μη χειρουργικής θεραπείας για την κατάσταση:

 • Μείωση του πόνου και του πρήξιμου
 • Τεντώνοντας και αποτροπή περαιτέρω τραυματισμού

Αυτές οι μέθοδοι βοηθούν το 50-90% των ατόμων να ανακάμψει από το σύνδρομο ζώνης πληροφορικής εντός 4-8 εβδομάδων μη χειρουργικής θεραπείας.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για τη μείωση του πόνου και του πρήξιμου συνδρόμου της ζώνης πληροφορικής περιλαμβάνουν:

 • > Εφαρμογή πάγου στη ζώνη IT
 • Μασάζ την περιοχή
 • Λαμβάνοντας αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οποία είναι συχνά διαθέσιμα στον πάγκο
 • Επιπλέον, οι γιατροί μπορούν να εκτελέσουν μια έγχυση στεροειδών στην ζώνη πληροφορικής γύρω από το πλευρικό μηριαίο κονδύλιο ή στην μπούρσα, αν επηρεάζεται.

  Η χειρουργική επέμβαση επιμήκυνσης της ζώνης μπορεί να είναι μια επιλογή για όσους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πόνο μετά από 6 μήνες.

  Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα του συνδρόμου ζώνης πληροφορικής μπορεί να ποικίλουν ελαφρώς σε ένταση και εμφάνιση από άτομο σε άτομο.

  Ορισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πόνος όταν τρέχετε ή κάνετε άλλες δραστηριότητες που περιλαμβάνουν την κάμψη του γόνατος
  • Γόνατο
  • Παρατεταμένος πόνος μετά την άσκηση
  • Ένα γόνατο που είναι τρυφερό στην αφή
  • τρυφερότητα στους γλουτούς
  • ερυθρότητα και ζεστασιά γύρω από το Γόνατο, ειδικά η εξωτερική όψη

  Τα συμπτώματα συνήθως αρχίζουν λίγο καιρό μετά την έναρξη της φυσικής δραστηριότητας.

  Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα του συνδρόμου ζώνης IT είναι ο πόνος γύρω από το πλευρικό τμήμα του ισχίου που χειροτερεύει εάν το άτομο συνεχίσει τη δραστηριότητα που προκαλεί τον πόνο.

  Ως άτομο συνεχίζει να τρέχει ή να συμμετέχει σε παρόμοια δραστηριότητα, η ζώνη πληροφορικής θα συνεχίσει να τρίβεται στο εξωτερικό του γόνατος, οδηγώντας σε οίδημα και έντονο πόνο.

  Χρόνος ανάκτησης

  Το σύνδρομο ζώνης IT συνήθως δεν είναι μόνιμο. Με τη σωστή θεραπεία, η επιστροφή ενός ατόμου σε τακτικές δραστηριότητες θα εξαρτηθεί από το πόσο καιρό χρειάζεται ο τραυματισμός για να θεραπευτεί. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα άτομο μπορεί να ξεκινήσει μια σταδιακή απόδοση μετά από 3-4 εβδομάδες θεραπείας.

  Οι γιατροί μπορούν να συστήσουν χειρουργική επέμβαση για όσους δεν βελτιώνονται μετά από 6 μήνες αλλαγές δραστηριότητας, ανάπαυση, τέντωμα, κερασάκι και αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

  εκτείνεται και ασκήσεις

  Όποιος τρέχει αρκετά μπορεί να αναπτύξει σύνδρομο ζώνης. Ωστόσο, ορισμένες εκτάσεις και ασκήσεις μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της κατάστασης.

  Οι άνθρωποι θα πρέπει να στοχεύουν να κάνουν ένα συνδυασμό τέντωμα και συγκεκριμένες ασκήσεις που επικεντρώνονται στη ζώνη πληροφορικής. Ορισμένες από αυτές τις ασκήσεις και τα τμήματα περιγράφονται παρακάτω.

  ψέματα Glute Stretch

  Αυτό το τέντωμα είναι εύκολο να εκτελεστεί.

 • Ξαπλώστε στο πίσω μέρος με ένα πόδι απλωμένο.
 • Ανασηκώστε το πόδι και κρατώντας το πόδι στο στρώμα, τραβήξτε το γόνατο προς το midsection.
 • Τραβήξτε απαλά το πόδι μέχρι να αισθανθείτε ένα τέντωμα.
 • Κρατήστε το τέντωμα για μερικά δευτερόλεπτα.
 • Standing Stretch

  Ένα άτομο πρέπει να αισθάνεται αυτό το τέντωμα στους εξωτερικούς μύες του hamstring.

 • Σταθείτε με τα δύο πόδια μαζί.
 • Ενώ κρατάτε το πόδι υποστήριξης, τοποθετήστε το ένα πόδι πίσω και ακριβώς πέρα από το άλλο πόδι.
 • Μειώστε το σώμα, κάμπτοντας στο υποστηρικτικό γόνατο.
 • Roller Foam Stretch

  Αυτή η άσκηση βοηθά στο μασάζ και να τεντώσει απαλά τη σφιχτή ζώνη πληροφορικής.

 • Τοποθετήστε έναν ευρύ κυλίνδρου αφρού στο έδαφος ή ένα χαλάκι γιόγκα.
 • Χρησιμοποιώντας το αντιβράχιο για υποστήριξη, βρίσκεται πλάγια στον κύλινδρο.
 • Με τον κύλινδρο τοποθετημένο κάτω από το ισχίο, μετακινήστε το σώμα προς τα εμπρός, έτσι ώστε ο κύλινδρος να κινείται πάνω και κάτω από το πόδι μέχρι το γόνατο.
 • Σταθερά ή ψέματα από την απαγωγή του ισχίου

  στη θέση του:

 • Σταθείτε με τα δύο πόδια μαζί.
 • Ανασηκώστε το ένα πόδι στην ίδια πλευρά μακριά από το κέντρο.
 • Επαναλάβετε και με τα δύο πόδια.
 • Στη θέση ξαπλωμένου:

 • Βρισκτείτε στο πλάι και σηκώστε το πόδι στον αέρα.
 • Επαναλάβετε 10 έως 15 φορές σε κάθε πλευρά.
 • Ένα άτομο μπορεί να προσθέσει μια ζώνη βάρους ή αντίστασης στο τέντωμα τους καθώς γίνονται ισχυρότεροι. Αυτά είναι επίσης διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

  Μηχανή απαγωγής ισχίου

  Τα άτομα με πρόσβαση σε ένα γυμναστήριο μπορεί να χρησιμοποιούν ένα κομμάτι εξοπλισμού που στοχεύει τους απαγωγείς ισχίου – τους μυς που μετακινούν το πόδι μακριά από το σώμα. Η τέντωμα αυτών των μυών μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και την πρόληψη του πόνου στο γόνατο.

  Το μηχάνημα απαιτεί από το χρήστη να καθίσει με τα πόδια του μαζί, τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια στο υποπόδιο.

  Το μηχάνημα διαθέτει μαξιλάρια που συνδέονται με ένα σταθμισμένο σύστημα τροχαλίας που έχει σχεδιαστεί για να καθίσει στο εξωτερικό των ποδιών ακριβώς πάνω από τα γόνατα. Το άτομο τότε ανοίγει τα πόδια του, πιέζοντας την αντίσταση του μηχανήματος.

  πράγματα για να αποφευχθεί το σύνδρομο ζώνης με το άτομο με το άτομο που πρέπει να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε δραστηριότητα που προκαλεί συμπτώματα. Συχνά, αυτό σημαίνει αποφυγή της λειτουργίας, της ποδηλασίας, των μεγάλων πτήσεων βημάτων και άλλων δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την κάμψη των γόνατων.

  Όταν επιστρέφουν σε αυτές τις δραστηριότητες, οι άνθρωποι συνήθως πρέπει να διευκολύνουν αργά για να βοηθήσουν στην πρόληψη της επανάληψης των συμπτωμάτων.

  Οι δρομείς θα πρέπει πάντα να αυξάνουν την απόσταση των διαδρομών τους σταδιακά.

  Διάγνωση

  Οι φυσιοθεραπευτές και οι εκπαιδευτές μπορούν συχνά να λένε εάν ένα άτομο έχει σύνδρομο μπάντας. Ένας οικογενειακός γιατρός μπορεί επίσης να διαγνώσει το πρόβλημα για όσους δεν συνεργάζονται με έναν από αυτούς τους ειδικούς.

  Για να προσδιορίσετε εάν ένα άτομο έχει σύνδρομο μπάντας, ένας επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα θα μιλήσει με το άτομο για τα συμπτώματά του. Θα πρέπει να γνωρίζουν πότε άρχισε ο πόνος και ποιες δραστηριότητες προκαλούν τον πόνο.

  Ο γιατρός ή άλλος επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης πιθανότατα θα εκτελέσει τη δοκιμή του Ober. Για αυτή τη δοκιμή, το άτομο βρίσκεται στην πλευρά χωρίς πόνο με το γόνατο κάτω από το γόνατο και το ισχίο σε γωνία 90 μοιρών. Ο γιατρός ή ο φυσιοθεραπευτής θα σταθεροποιήσει τη λεκάνη και στη συνέχεια θα σηκώσει το επηρεασμένο πόδι. Στη συνέχεια φέρνουν το πόδι πίσω στο έδαφος.

  Ο επαγγελματίας υγειονομικής περίθαλψης μπορεί επίσης να παρακολουθήσει πώς το άτομο στέκεται και περπατάει για να ελέγξει για την πρόθεση του ποδιού. Θα αναζητήσουν επίσης σφίξιμο στους μυς και τους γοφούς του άνω ποδιού.

  Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

  Μια σφιχτή iliotibial band είναι η κύρια αιτία του συνδρόμου ζώνης πληροφορικής.

  Όταν εργάζονται κανονικά, η ζώνη πληροφορικής θα γλιστρήσει στο εξωτερικό του γόνατος πάνω από ένα γεμάτο υγρό σάκο που ονομάζεται bursa. Εάν η ζώνη IT γίνει πολύ σφιχτή, η μπάντα θα τρίβει στο γόνατο, προκαλώντας τριβή, πρήξιμο και πόνο.

  Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη του συνδρόμου της μπάντας από άλλα. Μερικοί παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου περιλαμβάνουν:

  • Εκτέλεση σε ανομοιογενείς επιφάνειες
  • Κύλινδρο το πόδι ενώ τρέχει
  • Διαφορά στο μήκος των ποδιών
  • Φτωχή μορφή τρέχοντος
  • Φυσικά σφιχτά ή ευρεία ζώνη IT
  • Αδυναμία στους γοφούς
  • ισοπέδωση πόδι ή προώθηση όταν τρέχει
  • Δεν τεντώνει αρκετά

  Πρόληψη

  Ένα άτομο μπορεί να βοηθήσει να αποτρέψει το σύνδρομο ζώνης πληροφορικής τροποποιώντας τη σωματική δραστηριότητα και κάνοντας αλλαγές στα υποδήματα. Συμβουλές για την αποφυγή του συνδρόμου ζώνης IT περιλαμβάνουν:

  • Μεταβολή της ρουτίνας κατάρτισης: Κάποιος με το σύνδρομο μπάντας θα πρέπει να αποφεύγει να τρέχει σε λόφους ή ανομοιογενείς επιφάνειες. Θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική προπόνηση και να εξασφαλίσουν επαρκείς περιόδους ανάπαυσης μεταξύ των συνεδριών. Μπορεί επίσης να βρουν ένα νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον που μειώνει το άγχος στο γόνατο.
  • Τεντών για την πρόληψη της στεγανότητας: Για να διατηρηθεί η ευελιξία στο ισχίο και το άνω πόδι, ένα άτομο πρέπει συχνά να τεντώνει την περιοχή της ζώνης πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένου του εξωτερικού μηρού και των hamstrings.
  • Η λήψη νέων παπούτσια για αθλητική δραστηριότητα: η αντικατάσταση παλιών παπουτσιών με νέα μπορεί να αποτρέψει το ανώμαλο βάδισμα λόγω φθαρμένων πέλματος. Το σωστό παπούτσι μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διόρθωση της Pronation, ενός παράγοντα κινδύνου για το σύνδρομο ζώνης πληροφορικής. Υπάρχουν επίσης διαθέσιμα ένθετα για την υποστήριξη της αψίδας του ποδιού και τη σταθεροποίηση του ποδιού.
  • Συμβουλευτική με έναν ειδικό φυσιοθεραπευτή ή αθλητικής ιατρικής: Ένας εμπειρογνώμονας μπορεί να συνεργαστεί με ένα άτομο για να εντοπίσει τις βιομηχανικές αιτίες του συνδρόμου ζώνης πληροφορικής. Μπορούν επίσης να αναπτύξουν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για να εργαστούν για την ευελιξία, τη δύναμη και την ελεγχόμενη κίνηση του ισχίου, της λεκάνης, του ποδιού, του αστραγάλου και του γόνατος.

  Το σύνδρομο ζώνης IT μπορεί να προληφθεί και οι αθλητές μπορούν συνήθως να επιστρέψουν στο άθλημά τους με τροποποιήσεις στη θέση τους.

  Outlook

  Ένα άτομο με το σύνδρομο ζώνης πληροφορικής θα πρέπει να βιώσει πλήρη ανάκαμψη μόλις σταματήσουν την παράνομη δραστηριότητα για λίγο.

  Οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης μέσω τεντών και ασκήσεων που ενισχύουν τα πόδια και τους κρατούν ευέλικτα.

  Μόλις ξεκουραστεί και θεραπεύεται, ένα άτομο θα πρέπει να είναι σε θέση να επιστρέψει στην προτιμώμενη δραστηριότητά του, αν και η χαλάρωση πίσω είναι μια καλή ιδέα.

  • Πόνος/αναισθησία
  • Αποκατάσταση/φυσιοθεραπεία
  • Αθλητική ιατρική/γυμναστήριο
  • και αντλεί μόνο από μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους, ακαδημαϊκά ερευνητικά ιδρύματα και ιατρικά περιοδικά και ενώσεις. Αποφεύγουμε τη χρήση τριτογενών αναφορών. Συνδέουμε τις πρωταρχικές πηγές – συμπεριλαμβανομένων των μελετών, των επιστημονικών αναφορών και των στατιστικών στοιχείων – σε κάθε άρθρο και επίσης τις απαριθμούν στο τμήμα πόρων στο κάτω μέρος των άρθρων μας. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διασφαλίζουμε ότι το περιεχόμενό μας είναι ακριβές και τρέχον διαβάζοντας την πολιτική συντακτικής μας.

Instagram

Categories

Archives

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare